A válogatás szabályai

Alább hirdetjük meg a 2024 évi EGMO versenyen részt vevő 4 fős csapat kiválasztásának menetét.

A versenyen való részvételre olyan lányok jogosultak akik 2023. december 1-én még nem fejezték be középiskolai tanulmányaikat és 2024. április 1-én még nem töltötték be a huszadik életévüket. (Jogosultsággal kapcsolatos kérdésekkel az egmo.hungary_kakuc_gmail_p_com címen kereshettek minket.)

Válogatóversenyek:

Összesen három válogatóverseny lesz. Az első fordulón 4 feladat lesz, míg a másodikon és harmadikon 3-3. Minden feladatra 0-7 pontot lehet szerezni és az első fordulón elért pontszám 0.75-szörös súllyal számít bele a válogatásba. Így a válogatóversenyeken elérhető maximális összpontszám 4x7x0.75 + 3x7 + 3x7 = 63 pont.

 • Az első válogatóverseny
  ideje: 2023. október 13. péntek, 14:15-18:45,
  helyszíne: Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium 127/A terem
                   1082 Budapest, Horváth Mihály tér 8.
  A részvétel regisztrációhoz kötött, ennek határideje (október 10 éjfél) lejárt.
   
 • A második válogatóverseny, és egyben első IMO/MEMO válogatóverseny
  ideje: 2023. november 17. péntek, 14:15-18:45,
  helyszíne: Budapest, Debrecen, Pécs és Szeged.
  A részvétel regisztrációhoz kötött, ennek határideje (november 10 éjfél) lejárt. A regisztrált versenyzőknek emailben elküldtük hogy melyik helyszínen írhatják a versenyt és a pontos címet. A címek itt is megtalálhatóak.
   
 • A harmadik válogatóverseny
  ideje: 2024. január 26. péntek, 12:15-16:45,
  helyszíne: ELTE TTK Déli tömb, 0-822 Mogyoródi József terem
                   Budapest, Pázmány Péter sétány 1c, 1117.
  A részvétel regisztrációhoz kötött, ennek határideje (január 23 éjfél) lejárt.

A válogatóversenyeken csak körző, vonalzó és íróeszköz használható, más segédeszköz nem.

Mindegyik fordulón a részvételhez előzetes regisztráció szükséges. A pontos időpontok, helyszínek és a regisztrációhoz a linkek ezen az oldalon fognak megjelenni amint elérhetőek.

Havi tematikus feladatsorok:

Az őszi félévben havi tematikus feladatsorokat küldünk ki a felkészítő programban résztvevőknek. Ezeken a gyakorló feladatok mellett lesz 2-2 kijelölt nehezebb feladat is, melyek beleszámítanak a válogatásba. Mindegyik kijelölt feladatnak a megoldására 0, 0.5 vagy 1 pontot lehet szerezni és nem megfelelő leírás esetén ebből 0.25 pontot lehet veszíteni (ha a megoldás legalább 0.5 pontot ért).

A válogatásba ezek a feladatok végül 0.5-szörös súllyal számítanak bele, így a havi tematikus feladatsorokon összesen 4x2x0.5=4 pontot lehet szerezni.

 • Az első két feladatsor kombinatorika és számelmélet témájú, augusztus közepén kerül kiküldésre szeptember 25-i határidővel.
 • A harmadik feladatsor geometria témájú, október 5-én kerül kiküldésre október 25-i határidővel.
 • A negyedik feladatsor algebra témájú, november 5-én kerül kiküldésre november 25-i határidővel.

Ahhoz hogy megkapd a havi feladatsorokat, illetve jogosult legyél a beküldésükre, regisztrálni kell a felkészítő programra itt.

A csapat kiválasztása:

A 2024-es EGMO csapatba a válogatóversenyeken és a havi feladatsorokon összesen legtöbb pontot szerzett 4 versenyző kerül.

Holtverseny esetén a válogatóversenyeken szerzett 7 pontos feladatok száma dönt (több 7 pontos feladat jobb), ha ez is egyenlő akkor a 6 pontos feladatok száma dönt, … egészen az 1 pontosokig. Ha ezek mind egyenlőek lennének, akkor sorsolás dönt.

Kérdésekkel Kiss Melinda Flórához és Baran Zsuzsához fordulhattok az egmo.hungary_kakuc_gmail_p_com címen.