Olimpiai Iskola - gyakorló feladatsorok leírása

Az Olimpiai Iskola program keretében nemcsak a szakköreinken vehettek részt, hanem lehetőségetek nyílik egy online felületen (https://versenyek.agondolkodasorome.hu/olimpia/) keresztül időzített gyakorló feladatsorokat megírni, valamint a szakköreink házi feladatait beküldeni, melyekkel igyekszünk megkönnyíteni az olimpiai típusú versenyekre való felkészüléseteket. A program részleteit az alábbiakban írjuk le.

A felület elérése
A https://cms.renyi.hu/olimpiak/ oldalon keresztül tudtok belépni a felületre, az Olimpiai felkészítés / Gyakorló feladatsorok menüpontban. Mindenki, aki az olimpiai felkészítési programunkra jelentkezik az űrlapon, kapni fog emailben a belépéshez kódszámot és jelszót. Fontos, hogy a jelszót rögtön változtassátok meg! Bármilyen technikai problémátok van a felület kapcsán, bátran írjatok az olimpiai.iskola@gmail.com címre.

Gyakorló feladatsorok
Kétféle gyakorló feladatsor van: ezeket mock tesztnek, illetve gyakorló olimpiának nevezzük.

Mock tesztek
A mock tesztek arra szolgálnak, hogy heti szinten lehetőséget nyújtsanak a feladatmegoldó készség fejlesztésére. Ezek kétféle nehézségi szinten elérhetők: “A” és “B” szinten. A “B” a nehezebb szint, melyet a tavalyi válogatóverseny legjobb 30 helyezettjének ajánlunk főként, de természetesen mindenki eldöntheti, hogy melyik szintet választja. Minden héten hétfőn kerül fel a rendszerbe a feladatsor, mely általában három feladatból áll és 2 órát lehet a megoldására szánni. A hét bármely pontján el lehet kezdeni (vasárnap éjfélig), ám onnantól, hogy letöltötted a feladatsort, 2 óra 15 perced lesz visszatölteni a megoldásaidat, utána lezár a rendszer (az utolsó 15 perc a megoldások szkennelésére, feltöltésére van).

Gyakorló olimpia
Ezen kívül minden hónapban lehetőségetek van megírni egy olimpia jellegű, négy és fél órás tesztet. A gyakorló feladatsorokhoz hasonlóan, ezt is bármikor el lehet kezdeni, és onnantól indul a négy és fél óra plusz 15 perc. Az új feladatsorok minden hónapban 25-én kerülnek fel, és a következő hónap 24-éig lehet őket elkezdeni.

Tervek
A honlapon meg kell jelölnötök minden feladatsor mellett a hét elején, hogy mikor tervezitek megírni a feladatsort. Természetesen nem probléma, ha néha közbejön valami, és végül más időpontban foglalkozol vele (vagy meg sem írod azon a héten), de örülnénk, ha ez minél kevesebbszer fordulna elő.

Fájlfeltöltés
A gyakorló és házi feladatsorokra kézzel írt vagy gépelt megoldásokat is elfogadunk. A papíron írt megoldásaitokat szkenneljétek be, és egyetlen, legfeljebb 32 MB méretű PDF fájlként adjátok be. Egy ilyen fájl létrehozásához például használhatjátok a CamScanner alkalmazást, majd ha szükséges, akkor a 32 MB alá tömörítéshez ezt az oldalt, az image quality-t 25-re, vagy ha kell, még kisebb számra állítva. Ha a tömörítés kapcsán akadályba ütközöl, kérlek jelezd az olimpiai.iskola@gmail.com címen. Végső soron, ha a fájlt nem fogadja el a rendszer, erre az emailcímre is elküldheted megoldásod, de kérlek, ezt tényleg csak nagyobb akadály esetén használd.

Javítás és visszajelzés
Minden feladatsor lényege a gyakorlás, nem verseny, így eredményt nem fogunk hirdetni. A beérkezett megoldásokat megpróbáljuk kijavítani, olimpia jellegűen (0-tól 7-ig terjedő skálán) lepontozni, és részletes visszajelzést írni. Azonban ezt csak a kapacitásaink erejéig tudjuk megtenni, sajnos nem tudjuk garantálni, hogy minden megoldásotokat átnézzük. Azt gondoljuk, hogy ti abból fejlődtök a legtöbbet, ha megírjátok a dolgozatokat, nem a visszajelzésből, így ez semmiképpen ne tántorítson vissza titeket.

További fejlődési lehetőségek
A rendszerben időnként egyéb lehetőségek is meg fognak jelenni. Többek között a szakkörökön kapott házi feladatokra adott megoldásaitokat fel tudjátok tölteni, illetve időnként tervezünk megosztani részletes leírásokat olimpiai témákhoz, melyekhez a gyakorló feladatokat szintén be tudjátok adni a rendszeren keresztül.

Aktivitási verseny
Csak egyetlen dologban lesz verseny, méghozzá az aktivitásban. A feladatsorok megírását, házik és gyakorló feladatok visszaküldését, és az olimpiai szakkörökön (mindkét fajtán) való részvételt fogjuk figyelni, és ezek alapján fog összeállni bizonyos időszakonként a verseny eredménye. A teljesítményetek nagyon kicsi súllyal fog számítani, a hangsúly a munkamennyiségen van, amit hajlandóak vagytok rászánni. Ahhoz, hogy ezt fel tudjuk mérni, azt szeretnénk kérni, hogy ha egy feladaton (akár egy gyakorló feladatsor alatt, akár azon kívül) sokat gondolkodtál, de nem megy, akkor küldd el nekünk az ötleteid, és kérj segítséget, hogy lássuk, hogy foglalkozol vele. A legaktívabb diákokat azzal fogjuk jutalmazni, hogy mentort kapnak, aki külön odafigyel rájuk, személyes tanácsokat, visszajelzéseket, plusz gondolkodnivalót ad, és bármilyen egyéb kérdésre szívesen válaszol.

Az Olimpiai Iskola szervezői (Bán-Szabó Áron, Borbényi Márton, Imolay András, Kovács Benedek, Lenger Dániel, Nádor Benedek)